Slik gir du stuen din riktig belysning

Å belyse et rom er en kunst. Det er mye som skal klaffe for å få sterk nok belysning, i tillegg til at du også er på utkikk etter en lunere stemning og aller helst vil ha lamper som passer inn med interiøret. I stuen tenker mange først og fremst at det skal være koselig og behagelig stemning. Derfor bør belysningen velges med dette i tankene. Men stuer kommer i mange fasonger og utforminger, noe som gjør det litt mer komplisert å velge riktig belysning. Les videre for tips om hvordan du velger riktig belysning til stuen.

Dekorative og praktiske stålamper

Stålamper kan ha ulike formål. En stålampe kan fungere som en leselampe ved siden av godstolen eller for å lyse opp en mørk krok av rommet. På denne måten ser man at stålamper er et veldig praktisk valg for belysning til stuen. I tillegg kommer de i mange ulike utførelser, materialer, farger, design og styrker. Det gjør det enkelt å finne en stålampe som passer til stilen i din stue. Det er også mulig å velge ulike lampeskjermer til de mange stålampene som finnes, slik at de vil få et enda mer dekorativt uttrykk etter din smak. 

Vegglamper for dempet belysning

Vegglamper til stuen vil først og fremst ha en dekorativ funksjon. De kan fungere som nydelige smykker på store overflater for å gjøre rommet mer levende og hyggelig. Samtidig kan de ha en slags innrammende effekt rundt store, flotte bilder eller pene vitrineskap, slik at disse kommer enda bedre frem i interiøret. 

Taklamper

Taklamper er noe som kanskje først og fremst forbinder med kjøkkenet eller spisestuen, men de kan også fint fungere i stuen over sofabordet. Det vil spesielt ta seg godt ut i store stuer hvor det er høyt under taket. For eksempel på en hytte på fjellet eller en flott og ærverdig leilighet i en eldre bygård. Dersom du u har en åpen stue- og kjøkkenløsning er det viktig å tenke på at taklampene som henger på rekke og rad ikke må konkurrere om oppmerksomheten. 

Bordlamper

Bordlamper passer fint inn i stuer hvor det er naturlig med et settbord, på en kommode eller en skjenk. Det kan for eksempel være i et hjørne ved siden av sofaen eller i vinduskarmen. Bordlamper gir ikke spesielt mye lys, og vil derfor være mer dekorative enn de er praktiske. Men som med stålampene, så kommer bordlampene i mange ulike utførelser og design, slik at man vil finne lamper som passer til sitt hjem. En bordlampe er ideell som stemningslys når kvelden kommer og du søker en avslappet stemning etter en lang dag.